Inne pojęcia
Betaina – związek chemiczny znajdujący swoje zastosowanie głównie w poprawie wyglądu skóry i włosów. Wykazuje działanie odżywcze oraz nawilżające, zwiększając tym samym elastyczność skóry. Ponadto wspomaga poprawne funkcjonowanie wątroby, między innymi poprzez przeciwdziałanie odkładania się tłuszczy i zachodzenia wszelkich zmian w wątrobie.
HMB – pochodna aminokwasu leucyny, do jej podstawowych funkcji zalicza się syntezę białek, spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyrost masy mięśniowej. Wykazuje działanie przeciwinfekcyjne, przeciwdziała reakcjom alergicznym. Dodatkowo wspomaga pracę jelit.
Kreatyna – związek chemiczny powstały podczas przemiany materii, jeden z elementów tkanki mięśniowej przyczyniający się do wzrostu masy ciała. Wspomaga pracę mózgu, zwiększa wytrzymałość i siłę a także uczestniczy w produkcji podstawowego nośnika energii, jakim jest ATP. Posiada właściwości antykataboliczne w związku z tym hamuje rozkład białek w organizmie.
Kwas cytrynowy – organiczny związek, który charakteryzuje się właściwościami stymulującymi łaknienie. Idealnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego oraz leczy stany zapalne układu wydalniczego. Przeciwdziała odruchom wymiotnym. Wykazuje korzystne działanie na błony śluzowe. Jest istotnym produktem przejściowym w cyklu Krebsa.
Kwas propionowy – związek chemiczny o właściwościach przeciwpleśniowych, uczestniczy w hamowaniu syntezy cholesterolu. Do jego podstawowych funkcji należy prawidłowe działanie układu pokarmowego jak również wspomaganie pracy wątroby. Stymuluje wzrost oraz wykazuje działanie przeciwgrzybiczne.
Kwas jabłkowy – związek chemiczny będący produktem ubocznym metabolizmu węglowodanów. Korzystnie wpływa na skórę, zapobiega powstawaniu zaskórników oraz hamuje rozwój bakterii i grzybów. Ponadto wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Kwas mrówkowy – kwas organiczny działający łagodząco przy schorzeniach stawów oraz mięśni. Przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, wykazuje działanie rozgrzewające a także przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Wykorzystywany w profilaktyce chorób.
Flawonoidy – grupa organicznych związków chemicznych dążąca do eliminacji wielu schorzeń oraz toksyn. Flawonoidy odgrywają rolę przeciwutleniaczy w związku z tym chronią organizm przez wolnymi rodnikami. Wspomagają pracę serca, ograniczają powstawanie zakrzepów krwi oraz regulują poziom cholesterolu. Dodatkowo zwiększają odporność zapobiegając infekcjom.