Witaminy

Witamina A – rozpuszczalna w tłuszczach, występuje jako retinol bądź b – karoten. Wpływa na poprawne widzenie, wzmacnia kości oraz zęby, reguluje wzrost tkanek. Ponadto zwiększa ilość kolagenu w skórze, chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Witamina ta jest niezbędna przy produkcji hormonów oraz jest idealnym neutralizatorem wolnych rodników.

Witamina B1 – rozpuszczalna w wodzie, rozkładana przez alkohol oraz kofeinę. Witamina ta jest niezastąpiona do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo reguluje układ trawienny oraz charakteryzuje się działaniem moczopędnym. Pobudza szereg enzymów w trakcie przemian cukrów, tłuszczów i aminokwasów.

Witamina B2 – rozpuszczalna w wodzie, do jej rozkładu przyczynia się zarówno światło słoneczne, antybiotyki jak i alkohol. Ma istotne działanie dążące do poprawy wyglądu skóry oraz prawidłowego wzrostu. Dąży do odpowiedniego funkcjonowania systemu nerwowego jak również bierze udział w przemianach aminokwasów i węglowodanów. Ponadto w połączeniu z witaminą A odgrywa ważną rolę w procesie oddychania.

Witamina B3 – rozpuszczalna w wodzie, nazywana również witaminą PP w związku z działaniem przeciwpelagrycznym – jej niedobór prowadzi do tzw. pelagry przejawiającej się biegunką bądź szorstką skórą. Witamina ta charakteryzuje się korzystnym działaniem na układ nerwowy oraz bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. Ponadto dąży do obniżenia poziomu cholesterolu a także bierze udział zarówno w syntezie DNA jak i syntezie hormonów.

Witamina B4 – rozpuszczalna w wodzie, występuje jako emulgator tłuszczów, w związku z tym bierze udział w jego przemianach. Jest to witamina, która wraz z krwią wnika do mózgu, dzięki czemu ma wpływ na mechanizmy zapamiętywania. Dodatkowo cechuje się usuwaniem wolnych rodników, utrzymaniem lepkości krwi a także bierze czynny udział przy produkcji hormonów.

Witamina B5 – rozpuszczalna w wodzie, występuje jako kwas pantotenowy. Znacznie wpływa na regenerację tkanek, ma istotne znaczenie przy metabolizmie białek oraz tłuszczów. Jest niezbędna w syntezie hormonów jak również w przemianach węglowodanów. Uintensywnia gojenie się ran. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Witamina B6 – rozpuszczalna w wodzie, charakteryzująca się korzystnym działaniem na układ nerwowy, obniżająca uczucie drętwienia kończyn. Witamina ta, zwana również Pirydoksyną, pomaga w przypadku chorób nerek, uczestniczy w metabolizmie aminokwasów oraz tłuszczów a także przejawia działanie moczopędne.

Witamina B7 – zwana również witaminą H, jest rozpuszczalna w wodzie i bierze udział w szeregu przemian dotyczących zarówno aminokwasów, tłuszczy jak i węglowodanów. Jest istotnym elementem zapobiegającym chorobom skórnym oraz problemom z tarczycą. Dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie układu immunologicznego jak również systemu nerwowego.

Witamina B9 – rozpuszczalna w wodzie i powszechnie znana jako kwas foliowy, przede wszystkim uczestniczy w tworzeniu DNA i RNA. Witamina ta jest niezbędna do właściwego funkcjonowania wszelkich komórek oraz prawidłowego działania mózgu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz zapobiega anemii. Właściwie wpływa na działanie układu pokarmowego, poprawiając tym samym pracę jelit.

Witamina B12 – rozpuszczalna w wodzie, mająca w szczególności na uwadze korzystne działanie na niedokrwistość, ze względu na wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatkowo wpływa na właściwe działanie układu nerwowego oraz uczestniczy w przemianach aminokwasów i tłuszczy. Co więcej wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego oraz pomocnie wpływa na działanie mięśni.

Witamina C – rozpuszczalna w wodzie, powszechnie znana jako kwas askorbinowy wpływa na tworzenie tkanki łącznej oraz zwiększa system odpornościowy. Pełni rolę przeciwutleniacza jak również łagodzi objawy ran. Ponadto zapobiega szkodliwemu działaniu promieni słonecznych.

Witamina D – rozpuszczalna w tłuszczach, odgrywa szczególną rolę podczas pochłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu istotnie wpływa na prawidłowe wytwarzanie się kości. Ponadto wspomaga zachować odpowiednie funkcje nerek oraz układu immunologicznego. Zwiększa rozrodczość a także regeneruje wątrobę.

Witamina E – rozpuszczalna w tłuszczach, jest podstawowym przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki. Reguluje układ odpornościowy, pomaga przeciwdziałać powstawaniu skrzepów krwi jak również zmniejsza poziom cholesterolu. Wspomaga odpowiednie działanie systemu nerwowego oraz pozwala zachować czerwone krwinki przed zbyt wczesnym rozpadem.

Witamina K – rozpuszczalna w tłuszczach, dzięki czemu posiada zdolność magazynowania się w organizmie. Jej podstawową funkcją jest odpowiednia krzepliwość krwi, dzięki czemu uniemożliwia powstawanie krwotoków. Jej obecność jest istotna również przy mineralizacji kości, co więcej wykazuje cechy przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.